niedziela, 15 stycznia 2017

Risotto z chorizo - szybki obiad na niedzielę :)

1 laska kiełbasy chorizo ~280g
60g fasoli azuki (waga przed namaczaniem i gotowaniem)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
8-10 garści ryżu arborio
2 kieliszki białego wina
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
50g żółtego sera 
rozmaryn suszony
sos sojowy
sól
kostka rosołowa lub bulion domowy




Fasolę namaczamy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni podsmażamy (ok 5 min) , na oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i pokrojoną kiełbasę oraz czosnek i papryczkę. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze chwilę (ok 1-2min). Wlewamy wino, przyprawiamy rozmarynem i solą. Po odparowaniu dodajemy bulion (domowy lub z kostki rosołowej), po 1/2- 1 szklanki, po wchłonięciu dolewamy kolejną porcję bulionu ( jeśli bulionu będzie za mało - wody). Gotujemy mieszając ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory i ugotowaną wcześniej fasolę. Gotujemy kolejne 5 min, ciągle kontrolując ilość wody ( nie może jej być ani za mało, ani za dużo). Na sam koniec przyprawiamy sosem sojowym i posypujemy żółtym serem.

W pierwowzorze była również cukinia, ale uważam że całość lepiej smakuje bez niej.

Wartość odżywcza ( za wyszukiwarką Google ) 

Fasola azuki

100 g
Wartość energetyczna (kcal) 329
Tłuszcz 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Sód 5 mg
Potas 1 254 mg
Węglowodany 63 g
Błonnik 13 g
Białko 20 g
Witamina A17 IUKwas askorbinowy0 mg
Wapń66 mgŻelazo5 mg
Witamina D0 IUWitamina B60,4 mg
Witamina B120 µgMagnez127 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM