1 laska kiełbasy chorizo ~280g
60g fasoli azuki (waga przed namaczaniem i gotowaniem)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
8-10 garści ryżu arborio
2 kieliszki białego wina
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
50g żółtego sera
rozmaryn suszony
sos sojowy
sól
kostka rosołowa lub bulion domowy
Fasolę namaczamy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy (ok 5 min) , na oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i pokrojoną kiełbasę oraz czosnek i papryczkę. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze chwilę (ok 1-2min). Wlewamy wino, przyprawiamy rozmarynem i solą. Po odparowaniu dodajemy bulion (domowy lub z kostki rosołowej), po 1/2- 1 szklanki, po wchłonięciu dolewamy kolejną porcję bulionu ( jeśli bulionu będzie za mało - wody). Gotujemy mieszając ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory i ugotowaną wcześniej fasolę. Gotujemy kolejne 5 min, ciągle kontrolując ilość wody ( nie może jej być ani za mało, ani za dużo). Na sam koniec przyprawiamy sosem sojowym i posypujemy żółtym serem.
W pierwowzorze była również cukinia, ale uważam że całość lepiej smakuje bez niej.
60g fasoli azuki (waga przed namaczaniem i gotowaniem)
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
8-10 garści ryżu arborio
2 kieliszki białego wina
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 ostrej papryczki
50g żółtego sera
rozmaryn suszony
sos sojowy
sól
kostka rosołowa lub bulion domowy
Fasolę namaczamy i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy (ok 5 min) , na oleju, pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i pokrojoną kiełbasę oraz czosnek i papryczkę. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze chwilę (ok 1-2min). Wlewamy wino, przyprawiamy rozmarynem i solą. Po odparowaniu dodajemy bulion (domowy lub z kostki rosołowej), po 1/2- 1 szklanki, po wchłonięciu dolewamy kolejną porcję bulionu ( jeśli bulionu będzie za mało - wody). Gotujemy mieszając ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pomidory i ugotowaną wcześniej fasolę. Gotujemy kolejne 5 min, ciągle kontrolując ilość wody ( nie może jej być ani za mało, ani za dużo). Na sam koniec przyprawiamy sosem sojowym i posypujemy żółtym serem.
W pierwowzorze była również cukinia, ale uważam że całość lepiej smakuje bez niej.
Wartość odżywcza ( za wyszukiwarką Google )
Fasola azuki
100 g
|
Wartość energetyczna (kcal) 329 |
Tłuszcz 0,5 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g | |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g | |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,1 g | |
Cholesterol 0 mg | |
Sód 5 mg | |
Potas 1 254 mg | |
Węglowodany 63 g | |
Błonnik 13 g | |
Białko 20 g |
Witamina A | 17 IU | Kwas askorbinowy | 0 mg |
Wapń | 66 mg | Żelazo | 5 mg |
Witamina D | 0 IU | Witamina B6 | 0,4 mg |
Witamina B12 | 0 µg | Magnez | 127 mg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz