piątek, 9 sierpnia 2013

Kwas chlebowy Rycerki



Skład : woda, cukier, ekstrakt słodu żytnio-jęczmiennego, drożdże, CO2, regulator kwasowości, przeciwutleniacze: kwas cytrynowy, kwas mlekowy, kwas askorbinowy - witamina C

Wartość odżywcza w 100ml : tłuszcz - 0g, węglowodany -8,3g, białko - 0,1g. Wartość energetyczna : 34kcal

Kod kreskowy (EAN) : 4750239000314

Skorowidz : 
Cukier...

E 330 Kwas cytrynowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą

E 270 Kwas mlekowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetycznie lub na drodze fermentacji otrzymywany regulator kwasowości, konserwant i przeciwutleniacz. Występuje w każdym organizmie żywym. U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+). Uważany za nieszkodliwy

E 300 Kwas askorbinowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Stosowany jako przeciwutleniacz, stabilizator barwy i składnik wzbogacający. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle ! spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Hamuje niepożądane tworzenie się nitrozoamin podczas intensywnego ogrzewania (np. smażenia) wędlin z mięsa peklowanego. Uważany za nieszkodliwy.

PODSUMOWANIE : Mój ulubiony napój gazowany :) Poza cukrem ... nie ma tu nic czego można się bać ;) Ocena 10/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM