środa, 17 kwietnia 2013

KINDER CHOCOLATE ( Ferrero )




Składniki czekolada mleczna 40% (cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), cukier, mleko odtłuszczone w proszku, tłuszcz roślinny, masło odwodnione, emulgator: lecytyny (soja); wanilina

Sucha masa mleczna: 33%, 
Składniki kakao: 13%

Wartość energetyczna w 100g : 564kcal 
Kod kreskowy (EAN) : 8000500111772
Kod kreskowy (EAN) : 40084077

Skorowidz:
E 322 Lecytyna 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

Ze strony ABC ZDROWIE : http://portal.abczdrowie.pl/lecytyna-sojowa 
Lecytyna sojowa to mieszanina fosfolipidów oraz steroli pełniących w organizmie człowieka ważne dla życia funkcje. Lecytyna buduje błony komórkowe, stanowi źródło choliny. Dieta bogata w lecytynę poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na komórki wątroby.

wanilina - Z Wikipedii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Wanilina
Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) – organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. 

Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii. 

Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.

NIH - National Institutes of Health (Krajowy Instytut Zdrowia USA)

Podsumowanie... czekoladki posiadają dużo cukru... czyli nie należy zjadać ich w nadmiarze :) ... poza tym ich skład jest stosunkowo prosty i nie mam co do niego większych zastrzeżeń ( sprawa waniliny nie jest dla mnie jasna - muszę zgłębić ten temat, ale każdy "cukier waniliowy" kupowany w sklepie to cukier wanilinowy... więc nawet w domowych wypiekach znajdzie się wanilina !! 
Moja ocena 8/10 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM