piątek, 22 marca 2013

Kluski na parze - Virtu




Składniki : mąka pszenna, woda, mleko, cukier, drożdże, oleje roślinne, pasteryzowana masa jajowa, sól, substancje spulchniające ( E 500(ii), E 450(i)), emulgatory (E 471, E472e), sorbinian potasu- substancja konserwująca, aromat. Może zawierać śladowe ilości gorczycy, selera, soi.

Kod kreskowy (EAN) : 5906295831945

Skorowidz : 
E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy.

E 450 Difosforany 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 339 Fosforany sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory, regulatory kwasowości, stabilizatory i substancje wspomagające wiązanie wody. Sole sodowe kwasu ortofosforowego. Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych. Odradza się częste spożywanie.

E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.

E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Bułeczki i inne wyroby piekarnicze wyprodukowane z ich dodatkiem stwarzają wrażenie “nadmuchanych”. Uważane za nieszkodliwe.

E 202 Sorbinian potasu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu sorbowego. Patrz E 200. Uważany za nieszkodliwy.

E 200 Kwas sorbowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) 
Syntetycznie otrzymywany konserwant. Występuje również jako naturalny kwas w produktach spożywczych. Ma lekko kwaśny smak. Uważany za nieszkodliwy.


Podsumowanie : kluski zawierają difosforany ... dlatego więcej ich nie kupię :(  ... lepiej poświęcić te 30 minut i zrobić domowe... lub kupić gotowe bez niezdrowych dodatków ( kiedyś kupiłam takie w Auchan )

Moja ocena : 4/10 



1 komentarz:

  1. Kiedyś uwielbiałam kluski na parze, zresztą jak byłam w gimnazjum (100 lat temu!) to była jedna z niewielu rzeczy, które potrafiłam sobie zrobić na obiad. Chyba się na nie już nie skuszę.
    PS. Bardzo dziękuję za podsumowania do notek - przydatne i pomocne! :)

    OdpowiedzUsuń

HM