poniedziałek, 14 stycznia 2013

TORTILLA Z MĄKI PSZENNEJ którą kupię ponownie :)



TORTILLA Z MĄKI PSZENNEJ 6SZT. X 25CM.

BEZ KONSERWANTÓW!!!

Skład : mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, substancja wiążąca (E 422), sól (1,6%), emulgator (E 471), gluten pszenny, środek spulchniający (dwuwęglan sodowy), regulator kwasowości (kwasek cytrynowy), zagęszczacz (E 415

Skorowidz : 

E 422 Glicerol, gliceryna 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Syntetyczny nośnik i substancja utrzymująca wilgotność. Występuje w naturze wolejach i tłuszczach. Uważany za nieszkodliwą.

E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.

E 500 Węglan i wodorowęglan sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Syntetyczny środek spulchniający i przeciwzbrylający, regulator kwasowości. Główny składnik mineralny wody. W dużych, nie występujących w żywności, dawkach może prowadzić do uszkodzeń nerek lub nad miernego wydzielania soku żołądkowego. Uważany za nieszkodliwy.

E 330 Kwas cytrynowy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 415 Guma ksantanowa 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35) Syntetyczny środek zagęszczający i stabilizujący no bozie roślinnej. Otrzymywany przez fermentację substancji zawierających cukier przez bakterie. Nie ulega przemianie materii. Podawany w dużych dawkach zwierzętom doświadczalnym powodował biegunkę, jednak tok duże dawki nie są stosowane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy.

2 komentarze:

HM