poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Oznaczenia jajek


Jajka, które kupujemy w sklepie posiadają obecnie oznaczenie producenta, które jest wspólne dla całej Unii Europejskiej. Oznaczenie informuje o:
  • wielkości jajek,
  • sposobie chowu kur,
  • kraju pochodzenia,
  • producencie.
Wielkość jajek sklasyfikowana jest w następujący sposób:
  • S - małe, o wadze poniżej 53g
  • M - średnie, o wadze 53g - 63g
  • L - duże, o wadze 63-73g
  • XL - bardzo duże, o wadze powyżej 73g
Na jajkach możemy znaleźć kod zawierający pozostałe informacje.
Kod ma postać: X-YY-AABBCCDD
Znaczenie poszczególnych elementów kodu jest następujące:

X

Oznacza sposób w jaki chowane są kury:
  • 0 - ekologiczny
  • 1 - wolnowybiegowy
  • 2 - ściółkowy
  • 3 - klatkowy

YY

Jest symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski).

AABBCCDD

Ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta (weterynaryjny numer identyfikacyjny), a konkretnie:
  • AA - kod województwa,
  • BB - kod powiatu,
  • CC - kod zakresu działalności,
  • DD - kod firmy.

Jakie jajka kupować?

Kupując jajka warto zwrócić uwagę na powyższe oznakowanie, a przede wszystkim na wielkość jajek oraz sposobu chowu kur.
W przypadku sposobu chowu kur warto wybierać te jajka, które są oznaczone jak najniższym numerem. Chów ekologiczny zapewnia kurom najbardziej przyzwoite warunki - kury wypuszczane są na świeże powietrze, mogą spacerować, karmione są w naturalny sposób.
Kolejne numery to coraz gorsze warunki chowu kur i ich karmienia, które kończą się na chowie klatkowym. Pokrótce oznacza on skandaliczne warunki - wszystkie kury są trzymane przez cały czas ciasno w klatkach, często okaleczane i karmione w sposób automatyczny.
Warto zwrócić uwagę także na wielkość jajek - dobrze jest wybierać te mniejsze przynajmniej z dwóch powodów:
  • duże jajka mogą wskazywać na mało ekologiczny sposób karmienia kur, który może być także szkodliwy dla nas,
  • duże jajka mają cieńsze skorupy, które łatwo pękają podczas gotowania.
ze strony  http://www.poradopedia.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM