czwartek, 26 kwietnia 2012

Cremona śmietankowa classic

Cremona śmietankowa classic 




Skład : syrop glukozowy, utwardzony tłuszcz roślinny (31,4%) węglan magnezu, białka mleka, stabilizatory : E340(ii) i E 452 (i), emulgatory : E 471 i E 472e, substancja przeciwzbrylająca E 341 (iii), barwnik beta-karoten

W zakładzie używane są również : soja i gluten. 



Skorowidz : 

syrop glukozowy:

Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
  • powoduje
  • szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
  • hamuje wytwarzanie ATP,
  • może powodować zaćmę cukrzycową.


Utwardzony tłuszcz roślinny może być źródłem niebezpiecznych dla zdrowia kwasów tłuszczowych trans.

E 340 Fosforany potasu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie. 


E 452 Polifosforany 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.  

E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe. 

E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Syntetyczne emulgatory i stabilizatory. Bułeczki i inne wyroby piekarnicze wyprodukowane z ich dodatkiem stwarzają wrażenie “nadmuchanych”. Uważane za nieszkodliwe. 

E 341 Fosforany wapnia 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  

Naturalne regulatory kwasowości, topniki, środki teksturotwórcze i dodatki przeciwzbrylające. Sole wapniowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.  

Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 ) 
Fosfor jest jednym z niezbędnych do życia składników mineralnych. W organizmie powinna istnieć określona proporcja pomiędzy ilością fosforu i wapnia. Jeśli do organizmu dostarczymy za dużo fosforu, wówczas może to zakłócić przyswajanie innych substancji mineralnych.

E 160a Mieszanina karotenów, beta-karoten 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )  




"Zróżnicowana dieta i zdrowy tryb życia są istotne dla zachowania zdrowia. Zaleca się spożtywanie Cremony raz dziennie." 

Nie do końca rozumiem sensu tego zdania ... czy producent zaleca spożywanie minimalnie raz dziennie (np ze względu na to że dodany został magnez ? ) czy maksymalnie raz dziennie ponieważ dodatków do żywności : E340 , E 452 , E 341 i syropu glukozowego nie powinniśmy spożywać zbyt często ...? ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM