środa, 8 lutego 2017

Królik w śmietanie

4 nogi królika
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki majeranku
3 małe cebule
4 ząbki czosnku
600g marchewki
100g kalafiora
100g zielonej fasolki
150g śmietany 18%
Koperek
Sól
Pieprz

Olej
Mąka


Królika myjemy, solimy i obtaczamy w mące.  Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przekładamy do garnka, gdzie wlewamy gorącą wodę (ok 3cm ponad królika). Dodajemy przyprawy.

Na patelni smażymy czosnek, cebulę oraz pokrojoną marchewkę. Przesmażone i świeże warzywa dodajemy do garnka. Całość gotujemy bez przykrycia 50 min. (woda musi zakryć całość więc może być konieczne jej uzupełnienie).

Na koniec dodajemy śmietanę i koperek.

Podajemy z ziemniakami lub ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

HM