piątek, 2 stycznia 2015

Dieta podczas KARMIENIA PIERSIĄ

Dieta kobiety karmiącej powinna być lekkostrawna i dostosowana indywidualnie. Podczas obserwacji zachowania dziecka można opracować listę produktów po których dziecko ma wzdęcia, jest niespokojne, ma kolki, a czasem wysypkę. 

Należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, wzdymających lub zawierających konserwanty i barwniki. 


Poniżej lista która może pomóc przy opracowaniu własnego menu :  

Produkty i potrawyZalecanePrzeciwskazane
Pieczywochleb pszenny, suchary, bułki, biszkopt, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, herbatniki, pieczywo chrupkie, graham, pieczywo razowe (2 kromki dziennie)chleb razowy, pumpernikiel
Dodatki do pieczywamasło, chudy i półtłusty ser, pasty serowe z różnymi dodatkami, mięso gotowane, chude wędliny drobiowe, szynka, polędwica, chude ryby, galarety mięsne, rybne, sery żółte, topionetłuste wędliny i mięsa
Zupy i sosychude rosoły, krupnik, jarzynowe bez warzyw kapustnych, strączkowych, owocowe z jabłek, z owoców jagodowychkapuśniak, grochówka, fasolowa, sosy ciemne, pikantne
Kaszewszystkie rodzaje kasz, ryż, płatki, makarony-
Nabiałmleko 2% tłuszczu ok. 2 szklanek dziennie (jeśli matka jest alergiczką można zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem lub maślanką), sery białe półtłuste, żółte i topione, śmietana 12 lub 18%mleko 3,2% tłuszczu, mleko powyżej 2 szklanek dziennie, jogurty smakowe, sery pleśniowe, śmietana powyżej 18%
Jajka1 dziennie, jeśli nie ma alergii-
Mięso, rybywszystkie gatunki chude. Szczególnie zalecane: królik i indyk. W razie alergii ograniczyć spożycie ryb do jednego razu w tygodniuwszystkie gatunki tłuste, kiełbasy, konserwy, mięso surowe, ryby wędzone
Tłuszczemasło, miękkie margaryny, oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliweksmalec, boczek, słonina, podgardle
Warzywamarchew, dynia, kabaczki, patisony, buraki, seler, szparagi, ziemniaki, sałata, cukinia, cykoria, szpinak, kapusta pekińska, kukurydza w kolbach, koperek, zielona pietruszka, brokuł i pomidor b/skórki w ograniczonych ilościach.
Uwaga: pietruszka i seler mogą być przyczyną alergii u niemowląt
warzywa wzdymające: kapusta biała i czerwona, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta kiszona;
warzywa strączkowe: groch, fasola, bób, fasolka szparagowa, groszek zielony (soczewicę i soję można spożywać w ograniczonych ilościach);
cebula, czosnek, papryka, rzepa, grzyby, rzodkiewka, rzodkiew, ogórek kiszony, por
Napojemleko, jogurt, słaba herbata, sok jabłkowy, napoje owocowo–mleczne, koktaile mleczno–owocowenapoje alkoholowe, napoje gazowane, kakao, czekolada, soki z owoców cytrusowych
Owocejabłka, banany (jeden dziennie), plasterek cytryny do herbaty, morela suszona (na czczo przy zaparciach), dojrzałe winogrona b/skórki, melon, arbuz, brzoskwiniaowoce kwaśne (np. cytrusowe), owoce pestkowe (np. czereśnie i wiśnie), truskawki, agrest, ananas, porzeczki, kiwi, konserwowane owoce
Deserycukier i słodycze w ograniczonych ilościach: dżem, miód, galaretki, ciasto drożdżowe kisiele, budynie, galaretki, jogurty, biszkopty;
świeże soki z jabłek, marchwi, bananów (początkowo rozcieńczone wodą).
ciasta tłuste, czekolada i wyroby czekoladowe (tłuste), ciasta francuskie i na proszku do pieczenia
Przyprawykoper, wanilia, majeranek, cukierostre; ocet, musztarda, chrzan, gorczyca, kwasek cytrynowy

Warto zamrozić pokarm, by w razie problemów zdrowotnych lub z laktacją, można było uniknąć dokarmiania mlekiem modyfikowanym. 

Image: FreeDigitalPhotos.net

Lista pochodzi ze strony : http://www.szpital-starogard.pl/zalecenia-zywieniowe-dla-kobiet-karmiacych-piersia,68

3 komentarze:

HM