czwartek, 29 listopada 2012

Fitozwiązki

Ze strony : http://vimed.pl/2012/01/fitozwiazki-dlaczego-sa-takie-wazne/


Fitozwiązki – to substancje obecne w kolorowych owocach i warzywach. Zostały one zaklasyfikowane do wielu grup związków chemicznych. Naukowcy odkryli ich około 30 tysięcy. Nazwa “fitozwiązki” pochodzi od greckiego słowa „fito” – roślina. Jak potwierdzają liczne badania, fitozwiązki są niezbędne w diecie każdego człowieka, szczególnie w dobie ogromnego zanieczyszczenia naszego środowiska i coraz bardziej przetworzonej żywności.
Najnowszebadaniawykazałyznaczącąrolęfitozwiązkówwpoprawiezdrowia:
  • nadają żywności barwę, smak i zapach poprawiając tym samym ich właściwości organoleptyczne
  • wykazują działanie przeciwutleniające, redukując szkodliwe działanie wolnych rodników
  • zakłócają replikację DNA patogennych bakterii
  • neutralizują szkodliwe substancje
  • pobudzają komórki układu immunologicznego
  • chronią DNA
  • zmniejszają stan zapalny
  • sprzyjają w regulacji gospodarki hormonalnej
  • obniżają poziom cholesterolu.
Niektóre fitozwiązki działają pojedynczo, inne potrzebują do prawidłowego-ochronnego działania także witamin zawartych w dużych ilościach w żywności pochodzenia roślinnego.

Poniżejprzedstawiamynajważniejszefitozwiązki,ichkorzystnedziałanienaorganizm,atakżeichźródła.

Allicina – niszczy bakterie i wirusy chorobotwórcze, obniża także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Jest dostępna w czosnku, cebuli, porze i szczypiorku.
W jelitach wiąże się z witaminą B1 i dzięki temu jest łatwiej przyswajana przez organizm.
Antocyjany – działają jak przeciwutleniacze, mogą obniżać ciśnienie krwi i poprawiać wzrok. Mają działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Działają prewencyjnie w chorobach układu krążenia i nowotworach. Są dostępne w jagodach, malinach, agreście, borówkach, czarnych porzeczkach, czerwonych jabłkach (zwłaszcza w skórce).
Kapsaicyna – może ograniczać stan zapalny, a także powstawanie zakrzepów. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Jej główne źródło to papryczka chili.
Karotenoidy – m.in. beta-karoten, likopen, luteina to antyutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia i związanej z wiekiem degeneracji plamki żółtej. Są prekursorami witaminy A, hamują utlenianie cholesterolu, wzmacniają też układ immunologiczny. Karotenoidy odnajdziemy w marchwi, dyni, brzoskwiniach, morelach, pomidorach, papryce oraz ciemnozielonych warzywach liściastych.
Flawonoidy – są antyutleniaczami, chronią przed chorobami układu krążenia, a także przed wrzodami żołądka. Wykazują efekt przeciwzapalny i działanie antynowotworowe. Są obecne w cebuli, jarmużu, brokułach, jabłkach, jagodach, czerwonych winogronach, czerownym winie, herbacie oraz w ciemnej czekoladzie.
Izoflawonoidy – należą do fitoestrogenów, redukują ryzyko zachorowania na nowotwory estrogenozależne tj. nowotwór piersi, jajnika, prostaty, okrężnicy. Zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Występują w większych ilościach w soi i produktach sojowych.
Indole – hamują działanie estrogenu, zmniejszają zachorowalność na nowotwory. Znajdziemy je w warzywach krzyżowych m.in. brokułach, brukselce, kabaczkach, kalafiorach, rzepie, kapuście włoskiej czy gorczycy.
Izotiocyjaniny – działają jak antyoksydanty, zwiększają aktywność enzymów, zwiększają detoksykację – eliminację toksyn z organizmu. Są dostępne w warzywach krzyżowych tj. brokuły, brukselka, kalafior oraz kapusta.
Lignany – należą do fitoestrogenów, blokują aktywność estrogenu w komórkach i redukują zachorowanie na raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy. Zmniejszają również ryzyko chorób układu krążenia. Są dostępne w siemieniu lnianym, sezamie, całych ziarnach żyta, owsa, jęczmienia, soi, warzywach krzyżowych, truskawkach, brzoskwiniach, orzechach oraz ziarnach.
Monoterpeny – redukują ryzyko zachorowania na nowotwory, działają antybakteryjnie, antywirusowo. Występują w owocach cytrusowych.
Kwas fenolowy – działa antyoksydacyjnie, zmniejsza zapadanie na choroby układu krążenia, nowotwory. Jest dostępny w herbacie, jagodach, pomarańczach, gruszkach, soi, owsie oraz ziemniakach.
Resweratol – chroni naczynia krwionośne, redukuje poziom cholesterolu LDL, hamuje rozwój choroby nowotworowej. Jest dostępny w czerwonych winogronach, grapefruitach, orzechach, jagodach oraz żurawinie.
Taniny – mają działanie antyoksydacyjne, przeciwmutagenne, redukują ryzyko zachorowania na nowotwory. Są dostępne w winogronach, persymonie, jagodach, herbacie, czekoladzie, winie.

Cowtakimrazierobić,abyzapewnićsobiedostatecznespożycietychsubstancji?

Oto kilka prostych rad:
  • Jedz 5 razy dziennie warzywa i owoce.
  • Zamiast słodyczy wybieraj suszone owoce np. morele, ananasy, jabłka, śliwki.
  • Spożywaj także białe części owoców cytrusowych, bo to właśnie w nich jest najwięcej fitozwiązków.
  • Spożywaj tylko świeże owoce i warzywa (unikaj soków z kartonu czy sztucznie barwionych napojów owocowych).
  • Zawsze do sałatek i surówek dodawaj garść orzechów.
  • Używaj tylko produktów pełnoziarnistych tj. brązowy ryż, owies, jęczmień, gryka, quinoa.
  • Przynajmniej 2 razy w tygodniu spożywaj produkty strączkowe zamiast mięsnych.
  • Podczas gotowania dodawaj zawsze przyprawy tj. tymianek, kurkuma, czosnek, imbir, bazylia, oregano.

Oautorze

Centrum medyczne VIMED to pierwszy w Polsce ośrodek wczesnej profilaktyki zdrowotnej oparty na idei optymalnego dostosowania diety pacjenta do jego indywidualnego fenotypu.



wtorek, 27 listopada 2012

Ciasto francuskie :)




Składniki : mąka pszenna (zawiera gluten), woda, tłuszcze roślinne, oleje roślinne, alkohol etylowy, cukier, sól spożywcza, regulator kwasowości : kwas cytrynowy

Skorowidz : 

E 330 Kwas cytrynowy 
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger) regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.



sobota, 24 listopada 2012

MLECZKO KOKOSOWE



Skład: ekstrakt z kokosa 75%, woda, emulgatory (E471, E435), substancje stabilizujące (E412, E466, E415), substancja konserwująca : pirosiarczyn sodu. 

Skorowidz : 
E 471 Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalne emulgatory i stabilizatory. Występują w naturze. Uważane za nieszkodliwe.

E 435 Monosteatynian polioksyetylenosorbitolu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetyczny emulgator i substancja tworząca kompleksy. Może ułatwiać wchłanianie szkodliwych substancji rozpuszczalnych w tłuszczu. Wpływa na trawienie innych substancji. Odradza się częste spożywanie.

E 412 Guma guar 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny, roślinny środek zagęszczający i stabilizator uzyskiwany z nasion drzewo Cyamopsis tetragonolobus. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. Zdarzają się przypadki wystąpienia po jego spożyciu reakcji alergicznych w postaci zaburzeń żołądkowo-jelitowych, astmy i egzemy kontaktowej. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Patrz E 460. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 460 Celuloza 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Naturalny emulgator, stabilizator i substancja wypełniająca. Pozyskiwany ze ścianek komórek roślinnych. Nie trawiony. Wzmaga trawienie. Uważany za nieszkodliwy.

E 415 Guma ksantanowa 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetyczny środek zagęszczający i stabilizujący no bozie roślinnej. Otrzymywany przez fermentację substancji zawierających cukier przez bakterie. Nie ulega przemianie materii. Podawany w dużych dawkach zwierzętom doświadczalnym powodował biegunkę, jednak tok duże dawki nie są stosowane w artykułach spożywczych. Uważany za nieszkodliwy.

E 223 Pirosiarczyn sodu 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkawego 
Ze strony Federacji Konsumentów ( http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35 )
Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany m.in. w winach białych, owocach suszonych ! i przetworach ziemniaczanych. Powoduje straty witaminy B 1 w artykułach spożywczych, u osób wrażliwych może powodować bóle głowy i nudności. U astmatyków może dojść do tzw. astmy siarczynowej. Ze względów zdrowotnych żadna grupa osób nie powinna przekraczać dawki maksymalnej wynoszącej 0,7 mg/kg masy ciała (ok.50 mg na osobę/dobę). Wypicie 2 kieliszków zwłaszcza słodkiego białego wina, do którego dodany został dwutlenek siarki w ilości 300-400 mg/l może spowodować przekroczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (A.D.I.). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

czwartek, 15 listopada 2012

Granat - na zdrowie !

Ze trony : http://mamzdrowie.pl/granat-wlasciwosci

Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin. 

Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. 

środa, 7 listopada 2012

Jak naturalnie leczyć astmę - dietą i ziołami



W ciągu ostatnich 5 lat liczba osób cierpiących na astmę znacząco wzrosła, o co wini się także niewłaściwe nawyki żywieniowe.
Badania wykazują związek między nieodpowiednią dietą (gdzie dominuje coraz więcej przetworzonej żywności, nienaturalnej i trudno przyswajalnej przez organizm, niezapewniającej mu zbilansowanego zestawu składników mineralnych) a astmą. Ci, którzy jedzą zdrowe, pożywne posiłki chorują na astmę rzadziej niż ci, którzy jedzą niewłaściwie. Choć niewielu lekarzy potwierdza związek między astmą i dietą jednak wykazano niezaprzeczalnie, że istnieje. Pewne pokarmy i substancje odżywcze wydają się być skuteczne w zapobieganiu i leczeniu astmy, a pewnej żywności powinniśmy po prostu unikać.
Badania naukowe pokazują, że ludzie przyswajający w diecie duże ilości przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów tłuszczowych omega-3, beta-karotenu, witaminy C, witaminy E, selenu i magnezu mają słabe objawy astmy, jeśli w ogóle u nich występuje. Przeciwutleniacze są obniżają reakcje astmatyczne, ponieważ neutralizują szkodliwe wolne rodniki, a tym samym chronią komórki przed uszkodzeniem.
Dieta dla dzieci
Udowodniono też, że dzieci i młodzież, którzy jedzą dużo owoców i kwasów omega-3 mają zazwyczaj silne płuca i słabe objawy astmy, choć warto podkreślić, że osoby przyjmujące niewielkie ilości składników odżywczych ( witaminy C, witaminy E i omega-3) mają bardzo słabą wydolność płuc. Dieta śródziemnomorska jest obiecująca w profilaktyce i leczeniu astmy, właśnie dlatego, że bazuje na owocach, warzywach i orzechach – wszystkie one są bogate w przeciwutleniacze i witaminy.
Dieta na układ oddechowy?
Choć astma ma związek ze zwężeniem oskrzeli i płucami, a nie układem pokarmowym to warto pamiętać, że zaburzenia w produkcji śluzu przyczyniają się do astmy, dlatego też leki przeciwzapalne powszechnie stosowane są w konwencjonalnym leczeniu objawów astmy. Jednak żywność również może zmniejszyć stan zapalny. Właściwości przeciwzapalne mają chociażby przyprawy takie jak kurkuma i imbir.
Zalecane zwiększenie spożycia kwasów omega-3 to także przekonanie się do oliwy z oliwek extra-virgin jako głównego źródła tłuszczu, w połączeniu z przyjmowaniem zdrowo hodowanych owoców i warzyw - jabłek, marchwi, warzyw liściastych i pomidorów, które wykazują w badaniach korzystny wpływ na zapobieganie astmy.
Ważne jest również picie dużej ilości wody - kobiety co najmniej 9 szklanek wody dziennie, a mężczyźni - 13 filiżanek.
Zioła i nalewki
Wyciąg z korzenia lepiężnika zmniejsza siłę reakcji astmatycznej, częstotliwość duszności i długość trwania napadów astmy.
Nalewka z lobelii i pieprzu cayenne (3:1) może być stosowana przy na pierwszych oznakach zbliżających się ataków astmy i może zapobiec napadom przed ich rozpoczęciem.
Czego unikać?
Unikanie niektórych pokarmów również odgrywa znaczącą rolę w leczeniu astmy. Produkty mleczne zwiększają produkcję śluzu. Niektórzy naukowcy zalecają, by osoby z astmą wyeliminowały wszelkie produkty mleczne, a także wszystkie inne zawierające białka zwierzęce i smażonych potrawy ze swojej diety, począwszy od wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych i częściowo uwodornionych olejów.
Alergie pokarmowe
również mogą przyczynić się do astmy. Jeśli wiemy, jakie produkty wywołują u nas alergię – ich unikanie ograniczy ataki astmy i osłabi je. Ale restrykcyjna dieta musi trwać co najmniej 8 tygodni.
Źródła: altmedicine.about.com; clevelandclinic.org

HM